Mat


Vemunds blomkålsuppe

Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet. 
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…

1 blomkålhode i buketter
1 liten løk i biter
50 gr smør
6 dl grønnsaksbuljong (kokt vann + terning)
5 dl melk
1 dl fløte, gjerne matfløte (lengre holdbarhet)
​Salt og pepper

  1. Fres løk og blomkål i smøret
  2. Ta ut noen buketter til pynt
  3. Ha oppi resten
  4. Kok til blomkålen er mør
  5. Kjør med en stavmikser
  6. Smak til med salt og pepper

Gryte med tomatsaus

Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet. 
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…

1 rødløk i små biter
3 fedd hvitløk finhakket
1 rød paprika i biter
1/2 søtpotet i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en)
1/2 squash i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en rest)
1/2 kålrot i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en)
1-2 ss tomatpure (fra tube, praktisk når jeg bare skal ha litt)
En rest av en ketchupflaske skylt ut med vann
Vann
1 gulrot grovt raspet
5-6 cherrytomater delt i to
Salt
Pepper
Provence-krydder e.l. (timian, basilikum, oregano, rosmarin mm)
​Revet parmesanost eller annen hvit ost

  1. Skjær opp og sett alt klart på forhånd.
  2. Stek løk på middels varme til den blir blank.
  3. Legg oppi hvitløk mot slutten. Legg til side.
  4. Stek paprika, søtpotet, squash og kålrot.
  5. Legg til løken og hvitløken og tilsett ketchup, tomatpure og litt vann.
  6. Tilsett cherrytomater og raspet gulrot.
  7. Krydre med salt, pepper og Provence-krydder. e.l.
  8. La  småputre mens du koker spagetti eller ris.
  9. Server med revet parmesanost eller annen hvit ost.

Pizza

Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet. 
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…

3 dl vann lunket vann. Bruk vannkoker og bland med kaldt vann.
1/2 pk tørrgjær eller litt fersk gjær
Siketet og sammalet hvete i valgfri kombinasjon

1-2 rødløk delt i to og kuttet i tynne båter
3 hvitløksfed finkuttet
1-2 røde paprika i biter

1 boks tomatpurré (140 g, ca 2 ss)
​Vann
2 tomater deltr i halve skiver
10-15 grønne oliven uten stein delt i fire
100- 150 g ost (et par cm på tvers av en kilospakke)

200-250 grader i 10-15 min (Prøv gjerne maks varme) ​

  1. Skjær opp og sett alt klart på forhånnd
  2. Tørrgjær: Bland tørrgjær med litt av melet.
  3. Ha oppi vann og bland godt.
  4. Tilsett mel litt etter litt og rør med en sleiv til deigen blir fast.
  5. Fortsett å kna med hendene. vær forsiktig så ikke deigen blir for hard. Når deigen fester seg på hendene tilsetter du litt mel, eller bare tar litt mel i hendene Deigen skal være myk og smidig.
  6. Dekk til med håndkle og sett til heving på et lunt sted 30-45 min, eller fortsett med en gang. Det funker det også. Det tar jo litt tid før resten er ferdig
  7. Stek løk på middels varme til den blir blank. Legg oppi hvitløken mot slutten. Legg til side.
  8. Stek paprika.
  9. Bland løk og paprika og tilsett tomatpurre og vann.
  10. ​Krydre med basilikum, timian, rosmarin oregano. 1 ts av hver? Smak. 
  11. Strø mel på benk eller bord og kjevle eller trykk ut deigen slik at den passer til stekebrettet.
  12. Legg leiven på et stekebrett dekket med bakepapir.
  13. Fordel pizzasausen utover. Legg på tomater og oliven.
  14. Riv osten rett på pizzaen.
  15.  Stek ved 200-250 grader i 10-15 min (Prøv gjerne maks varme) 

Sørens lakseform

Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet. 
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…

Laksefileter (1-2 pr person)
Grønnsaker (de du har i kjøleskapet)
Cherrytomater
Potet
Rømme
Salt
​Sitronpepper
​Olje eller smør til smøring av ildfast form

Forslag til grønnsaker:
Gulrot
Purre
Mais
Paprika
Stangselleri

  1. Sett poterer til koking
  2. Sett ovnen på 200 grader
  3. Smør en ildfast form med olje eller smør
  4. Kutt opp det du har av grønnsaker i passende mengde i terninger, staver eller større biter (varier etter type).
  5. Legg grønnsakene og tomatene i forma
  6. Dytt nedi laksefiletene
  7. Krydre med salt og sitronpepper
  8. Stek forma til laksen er ferdig (+/-15 minutter). Laksen skal falle fra hverandre uten å være tørr.
  9. Bruk sunn fornuft.
  10. Server med kokte poteter og rømme.

Verdens beste eplesyltetøy

  • Epler, en bærepose, eller mer, eller mindre…
  • Sukker, så mye at det blir så søtt som du vil ha det.
  • Vann, litt i bunnen av kjelen.
  1. Se etter en hage med epletrær
  2. Legg merke til om det ligger mye epler på bakken.
  3. Ta kontakt og spør om du kan plukke nedfallseplene (og kanskje ta med de som henger på treet også…?)
  4. Gå til nærmeste jernvare og kjøp en epleskreller til 150,- 200,- kroner (nei, ikke en potetskreller, en epleskreller med sveiv).
  5. Kjør eplene gjennom epleskrelleren.
  6. Gi avfallet til hønene.
  7. Finn fram gamle syltetøyglass  e.l. med og vask glass og lokk grundig.
  8. Fyll litt vann i bunnen av en kjele så ikke eplene svir seg.
  9. Kok eplene til de blir møre. Det går fort. Pass på at det ikke blir bare mos. Noen hele biter er godt.
  10. Ha oppi sukker, og smak til du synes det er søtt nok. (Noen vil ha kanel oppi, det vil ikke jeg, Vær forsiktig ikke mye!))
  11. Skyll glassene i så varmt vann som du klarer. Så de ikke sprekker når du fyller på syltetøy. Du kan også varme dem i stekeovn på 100 grader. Pass på så ikke gummipakningen på lokkene smelter…
  12. Fyll syltetøyet på glassene.
  13. Tørk av kanten på glasset med rent papir
  14. Sett på lokket.
  15. Merke glassene.

Lasagne med spinat og feta

2 løk i små terninger
olje
3-4 hvitløksfedd
1 rød chilli, finhakket
3 gulrøtter i tynne staver
1 stor rød paprika i terninger
1 1/2 squash i halvmåner
1 boks hermetiske tomater, hakket
1 dl kremfløte
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
nykvernet pepper
en neve frisk basilikum, grovt hakket,


Spicy gulrotsuppe med røde linser

​Litt olivenolje
1 stor rødløk, grovt hakket
4 hvitløksfedd, grovt hakket
1/2 rød chilli, finhakket
2 ss finrevet ingefær
600 g gulrøtter i jevnstore biter
ca 1 ss spisskummin
200 g tørre røde linser
1, 2 liter grønnsaksbuljong (to terninger i kokende vann)


Grovt rugbrød

Les hele oppskriften før du gjør noe annet.
Planlegg arbeidet. 

3 dl vann, lunkent
1/4 pakke gjær
1-2 ss olje

2 dl sammalt rug
4 dl sammalt hvete
ca 1 1/2 dl hvetemel

1/2 ts salt

200 grader, nederste rille, 34-40 minutter.

Ingrediensliste hentet fra: 
Fra boller til burritos. 2. utgave 2007.
Side 120.

  1. Bland det våte og det tørre hver for seg. Bruker du fersk gjær løser du opp gjæren i blandingen av vann og olje.Bruker du tørrgjær blander du gjæren inn i melblandingen
  2. Rør alt sammen i en stor bolle
  3. Ha i litt hvetemel hvis deigen blir for våt
  4. Deigen sakl slippe bollen ,men det er viktig at ikke deigen blir for tørr. 
  5. Strø litt mel på et bord.
  6. Fortsett å elte deigen for hånd på bordet.
  7. Når deigen blir klissete etter litt elting har du litt mel på bordet og litt på hendene.
  8. Ikke putt for mye mel i deigen. Da blir brødet tørt og kompakt.
  9. Legg deigen i en bolle og dekk med et hånkle.
  10. La den heve til ca dobbel størrelse
  11. Legg deigen på boder og kna en runde til
  12. Gni inn en bakeform med smør, eller legg brødet direkte på en stekeplate dekket med bakepapir.
  13. Hev til ca dobbel størrelse.
  14. Skjær diagonale snitt i brødet så det ikke sprekker under steking
  15. Stek ved 200 grader på nederste rille i 30-40 minutter.

​Stein Olav Kivle
​www.steinlav.no