Vemunds blomkålsuppe
Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet.
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…
1 blomkålhode i buketter
1 liten løk i biter
50 gr smør
6 dl grønnsaksbuljong (kokt vann + terning)
5 dl melk
1 dl fløte, gjerne matfløte (lengre holdbarhet)
Salt og pepper
- Fres løk og blomkål i smøret
- Ta ut noen buketter til pynt
- Ha oppi resten
- Kok til blomkålen er mør
- Kjør med en stavmikser
- Smak til med salt og pepper
Gryte med tomatsaus
Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet.
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…
1 rødløk i små biter
3 fedd hvitløk finhakket
1 rød paprika i biter
1/2 søtpotet i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en)
1/2 squash i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en rest)
1/2 kålrot i terninger (fordi jeg tilfeldigvis hadde en)
1-2 ss tomatpure (fra tube, praktisk når jeg bare skal ha litt)
En rest av en ketchupflaske skylt ut med vann
Vann
1 gulrot grovt raspet
5-6 cherrytomater delt i to
Salt
Pepper
Provence-krydder e.l. (timian, basilikum, oregano, rosmarin mm)
Revet parmesanost eller annen hvit ost
- Skjær opp og sett alt klart på forhånd.
- Stek løk på middels varme til den blir blank.
- Legg oppi hvitløk mot slutten. Legg til side.
- Stek paprika, søtpotet, squash og kålrot.
- Legg til løken og hvitløken og tilsett ketchup, tomatpure og litt vann.
- Tilsett cherrytomater og raspet gulrot.
- Krydre med salt, pepper og Provence-krydder. e.l.
- La småputre mens du koker spagetti eller ris.
- Server med revet parmesanost eller annen hvit ost.
Pizza
Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet.
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…
3 dl vann lunket vann. Bruk vannkoker og bland med kaldt vann.
1/2 pk tørrgjær eller litt fersk gjær
Siketet og sammalet hvete i valgfri kombinasjon
1-2 rødløk delt i to og kuttet i tynne båter
3 hvitløksfed finkuttet
1-2 røde paprika i biter
1 boks tomatpurré (140 g, ca 2 ss)
Vann
2 tomater deltr i halve skiver
10-15 grønne oliven uten stein delt i fire
100- 150 g ost (et par cm på tvers av en kilospakke)
200-250 grader i 10-15 min (Prøv gjerne maks varme)
- Skjær opp og sett alt klart på forhånnd
- Tørrgjær: Bland tørrgjær med litt av melet.
- Ha oppi vann og bland godt.
- Tilsett mel litt etter litt og rør med en sleiv til deigen blir fast.
- Fortsett å kna med hendene. vær forsiktig så ikke deigen blir for hard. Når deigen fester seg på hendene tilsetter du litt mel, eller bare tar litt mel i hendene Deigen skal være myk og smidig.
- Dekk til med håndkle og sett til heving på et lunt sted 30-45 min, eller fortsett med en gang. Det funker det også. Det tar jo litt tid før resten er ferdig
- Stek løk på middels varme til den blir blank. Legg oppi hvitløken mot slutten. Legg til side.
- Stek paprika.
- Bland løk og paprika og tilsett tomatpurre og vann.
- Krydre med basilikum, timian, rosmarin oregano. 1 ts av hver? Smak.
- Strø mel på benk eller bord og kjevle eller trykk ut deigen slik at den passer til stekebrettet.
- Legg leiven på et stekebrett dekket med bakepapir.
- Fordel pizzasausen utover. Legg på tomater og oliven.
- Riv osten rett på pizzaen.
- Stek ved 200-250 grader i 10-15 min (Prøv gjerne maks varme)
Sørens lakseform
Les hele oppskriften før du gjør noe annet. Planlegg arbeidet.
Bruk dette, eller trekk fra og legg til…
Laksefileter (1-2 pr person)
Grønnsaker (de du har i kjøleskapet)
Cherrytomater
Potet
Rømme
Salt
Sitronpepper
Olje eller smør til smøring av ildfast form
Forslag til grønnsaker:
Gulrot
Purre
Mais
Paprika
Stangselleri
- Sett poterer til koking
- Sett ovnen på 200 grader
- Smør en ildfast form med olje eller smør
- Kutt opp det du har av grønnsaker i passende mengde i terninger, staver eller større biter (varier etter type).
- Legg grønnsakene og tomatene i forma
- Dytt nedi laksefiletene
- Krydre med salt og sitronpepper
- Stek forma til laksen er ferdig (+/-15 minutter). Laksen skal falle fra hverandre uten å være tørr.
- Bruk sunn fornuft.
- Server med kokte poteter og rømme.
Verdens beste eplesyltetøy
- Epler, en bærepose, eller mer, eller mindre…
- Sukker, så mye at det blir så søtt som du vil ha det.
- Vann, litt i bunnen av kjelen.
- Se etter en hage med epletrær
- Legg merke til om det ligger mye epler på bakken.
- Ta kontakt og spør om du kan plukke nedfallseplene (og kanskje ta med de som henger på treet også…?)
- Gå til nærmeste jernvare og kjøp en epleskreller til 150,- 200,- kroner (nei, ikke en potetskreller, en epleskreller med sveiv).
- Kjør eplene gjennom epleskrelleren.
- Gi avfallet til hønene.
- Finn fram gamle syltetøyglass e.l. med og vask glass og lokk grundig.
- Fyll litt vann i bunnen av en kjele så ikke eplene svir seg.
- Kok eplene til de blir møre. Det går fort. Pass på at det ikke blir bare mos. Noen hele biter er godt.
- Ha oppi sukker, og smak til du synes det er søtt nok. (Noen vil ha kanel oppi, det vil ikke jeg, Vær forsiktig ikke mye!))
- Skyll glassene i så varmt vann som du klarer. Så de ikke sprekker når du fyller på syltetøy. Du kan også varme dem i stekeovn på 100 grader. Pass på så ikke gummipakningen på lokkene smelter…
- Fyll syltetøyet på glassene.
- Tørk av kanten på glasset med rent papir
- Sett på lokket.
- Merke glassene.
Lasagne med spinat og feta
2 løk i små terninger
olje
3-4 hvitløksfedd
1 rød chilli, finhakket
3 gulrøtter i tynne staver
1 stor rød paprika i terninger
1 1/2 squash i halvmåner
1 boks hermetiske tomater, hakket
1 dl kremfløte
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
nykvernet pepper
en neve frisk basilikum, grovt hakket,
Hentet fra:
Trines matblogg
http://trinesmatblogg.no/2015/03/05/vegetarlasagne-med-spinat-og-feta/
Spicy gulrotsuppe med røde linser
Litt olivenolje
1 stor rødløk, grovt hakket
4 hvitløksfedd, grovt hakket
1/2 rød chilli, finhakket
2 ss finrevet ingefær
600 g gulrøtter i jevnstore biter
ca 1 ss spisskummin
200 g tørre røde linser
1, 2 liter grønnsaksbuljong (to terninger i kokende vann)
Hentet fra:
Trines matblogg
trinesmatblogg.no/2014/11/04/spicy-gulrotsuppe-med-rode-linser/
Grovt rugbrød
Les hele oppskriften før du gjør noe annet.
Planlegg arbeidet.
3 dl vann, lunkent
1/4 pakke gjær
1-2 ss olje
2 dl sammalt rug
4 dl sammalt hvete
ca 1 1/2 dl hvetemel
1/2 ts salt
200 grader, nederste rille, 34-40 minutter.
Ingrediensliste hentet fra:
Fra boller til burritos. 2. utgave 2007.
Side 120.
- Bland det våte og det tørre hver for seg. Bruker du fersk gjær løser du opp gjæren i blandingen av vann og olje.Bruker du tørrgjær blander du gjæren inn i melblandingen
- Rør alt sammen i en stor bolle
- Ha i litt hvetemel hvis deigen blir for våt
- Deigen sakl slippe bollen ,men det er viktig at ikke deigen blir for tørr.
- Strø litt mel på et bord.
- Fortsett å elte deigen for hånd på bordet.
- Når deigen blir klissete etter litt elting har du litt mel på bordet og litt på hendene.
- Ikke putt for mye mel i deigen. Da blir brødet tørt og kompakt.
- Legg deigen i en bolle og dekk med et hånkle.
- La den heve til ca dobbel størrelse
- Legg deigen på boder og kna en runde til
- Gni inn en bakeform med smør, eller legg brødet direkte på en stekeplate dekket med bakepapir.
- Hev til ca dobbel størrelse.
- Skjær diagonale snitt i brødet så det ikke sprekker under steking
- Stek ved 200 grader på nederste rille i 30-40 minutter.
Stein Olav Kivle
www.steinlav.no